Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wietkwekerij aftrekbaar als zorgkosten

Geplaatst op: 01-06-2019, 15:07:48

Een ernstig zieke vrouw mag de kosten voor de teelt van haar eigen medicinale wiet als aftrekpost opvoeren in haar belastingaangifte. Dat advies krijgt de Hoge Raad van de advocaat-generaal.

Het gaat in de zaak om een vrouw die lijdt aan een ernstige vorm van de ziekte van Crohn, een darmaandoening. De gewone geneesmiddelen helpen haar niet en ook de medicinale cannabis die bij de apotheek verkrijgbaar is, is niet afdoende.

Haar arts heeft haar daarom een ander soort wiet voorgeschreven. Maar deze kan zij niet bij een apotheek krijgen en moet ze zelf telen. De vrouw geeft vervolgens de kost van die wietteelt op als aftrekpost op haar belastingaangifte, onder de noemer zorgkosten. Ze kreeg wel een vergoeding van €6000. Dus onder de streep bleven er in 2012 en 2013, de jaren waarover de zaken gaan, respectievelijk €464 en €1849 aan aftrekbare kosten over.

Rechter

De belastinginspecteur ging niet akkoord met de aftrek, omdat de wiet niet van de apotheek kwam. Dus ging de vrouw naar de rechter. De rechtbank gaf haar gelijk, maar in beroep bij het gerechtshof kreeg de Belastingdienst gelijk. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad.

En als het aan de advocaat-generaal ligt, geeft de Hoge Raad de vrouw gelijk. Hij merkt op dat de aftrek van zorgkosten bedoeld is om chronisch zieken tegemoet te komen en dat het daarom ook passend is om aftrek toe te staan voor kosten van niet-reguliere geneesmiddelen die wel door een arts zijn voorgeschreven.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 1 juni 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina